Száraz vs. nedves elszívás

2018.09.06

Volt már rá példa az Ön esetében, hogy valamilyen oknál fogva megállt a szívás a rendelőben? Sokaknak igen lesz a válasza, de vélhetően egyik esetben sem nedves elszívó rendszerről van szó.

Mint azt oldalunkon már említettük, a nedves elszívás számos előnnyel rendelkezik a száraz elszíváshoz képest. Nézzük meg ezt most kicsit részletesebben!

A klasszikus elszívó- vagy vákuummotor csak teljesen száraz levegő szívására képes. Ennek oka jól látható a képeken - a szívó és a kifújó oldal között a turbinakerék a házhoz képest tizedmilliméteres, simára polírozott rés mentén forog el. Minél kisebbre méretezik ezt a rést, annál jobb lesz a szívmotor hatékonysága. Igen ám, de a szívómotor háza (és egyes gyártmányok turbinakereke is) öntvényből, alumíniumból készül, melyen a legkisebb nedvesség hatására is oxid képződik, felülete felérdesedik, "felragyásodik". A tizedmilliméteres résnél ez épp elég ahhoz, hogy megszoruljon a turbinakerék - a szívómotor nem képes elindulni. Nem ritka, hogy amennyiben ilyenkor próbálgatják beindítani, a szívómotor tekercselése le is ég. 

Hogy juthat nedvesség a szívómotorba? Több oka is lehet: habképződés (vér, nem megfelelő vegyszerek, stb), a víz-levegő szeparátorok membránjainak, elektronikájának, szondáinak meghibásodása, stb. 

Szervizesként gyakran találkozunk ilyen jellegű problémával. Akár két páciens között de tipikusan reggelre beáll a szívómotor, és szünetelni kell a rendelés. Különösen súlyos a helyzet, ha központi szívóról van szó (egy nagy szívómotor lát el több kezelőegységet). Ilyenkor a leggyorsabb megoldás a legköltségesebb is: új szívómotor vásárlása, de ebbe is beletelik néhány nap. Másik megoldás a motor felújítása, újratekercselése, ami szintén nem olcsó, és hosszabb időt vesz igénybe. 

Ezzel szemben nedves elszívó esetén nincs ok aggodalomra, a nagy teljesítményű, dinamikus (centrifugális) víz-levegő szeparátor közvetlenül a szívómotoron helyezkedik el, néhány kivétellel közös tengelyen forognak. Ez a felépítés meggátolja, hogy a szívómotor nedvességet kapjon, és már csak a méreteiből adódóan is összehasonlíthatatlanul  robosztusabb egy gépbe építhető szeparátornál. 

A második előny nedves elszívás esetén, hogy az amalgámtartály cseréje és az esetleges javítások nem a rendelőben, a kezelőegységben történnek, hanem a gépészeti helyiségben. Az amalgámtörvény hatályba lépett, minden fogorvost érint a probléma. Száraz elszívás/kezelőegységbe szerelt szeparátor tartálycseréjének alkalmával a rendelés szüneteltetni kell, megbontani a kezelőegység burkolatait, az amalgámszeparátorról levenni a tartályt, fertőtleníteni, megtisztítani a szeparátor bizonyos részeit (mindeközben folyadék csöpöghet a gép belsejébe, stb), cseretartályt felhelyezni, mindent visszaszerelni. Mennyivel higiénikusabb és egyszerűbb ennél, ha mindez nem a rendelőben történik. A METASYS ECO II amalgámszeparátor - a többi előnye mellett - akár úgy is cserélhető, hogy közben a rendelésnek és az elszívásnak nem kell leállni!

Harmadik előnye a nedves elszívásnak a gazdaságosság, főleg központosítás esetén:

Példa 1.

Új rendelő épül, 3 kezelőegységre lesz szükség. Száraz elszívás esetén 3 amalgámszeparátort kell rendelni a kezelőegységekhez, melyeknek felára kb. n. 500-620e Ft / db a nedves előkészítéshez képest. Ehhez kell még vásárolni egy 3 gépet ellátni képes száraz szívómotort, melynek ára kb. 260e Ft-tól indul (ha minden géphez külön-külön szeretnénk száraz szívómotort a biztonság fokozására, annak darabja kb. 150-160e Ft) Összesen tehát az elszívásra kb. 1760000 - 2120000 Ft-ot kell szánni. Ha a 3 kezelőegységhez amalgámszeparátoros központi nedves elszívót választunk, pl. egy METASYS EXCOM Hybrid A2-t, annak ára kb. 1 230 000 Ft. Lényegesen olcsóbb, mind az elszívó, mind az amalgámszeparátor. Mivel az ECO II amalgámszeparátornak nincsenek szerviz- és karbantartásigényei, bármely más amalgámtartálynál több mint kétszer nagyobb volumene további előnyökhöz juttatja Önt.

Példa 2. 

Meglévő kezelőegységet kell utólagosan amalgámszeparátorral felszerelni. Legyen szó csak egy kezelőegységről. A meglévő víz-levegő szeparátort el kell távolítani a kezelőegységből, és száraz elszívás esetén a gép mellé vagy a belsejébe telepíteni egy amalgámszeparátort (Itt már eleve kompromisszumokra kényszerülhetünk). Ezeknek ára kb. 825000 - 1240000 Ft között lehet. Emellett megmarad a régi, ki-tudja-milyen állapotú szívómotor, és a fent körbejárt rizikófaktor. Ezzel szemben ha nedves elszívás mellett döntünk, a kezelőegységbe a szeparátor helyett egy köpőcsésze szelep és egy leválasztószelep beépítésére lesz szükség, valamint egy amalgámszeparátoros nedves elszívóra, pl. METASYS EXCOM Hybrid A1s-re. Az elszívó és a kiegészítők ára összesen kb. 870 000 Ft, viszont így egy megbízhatóbb és higiénikusabb rendszert kapunk eredményül új szívómotorral! Ha ugyanezt a rendszert pl. 3 kezelőegységre alkalmazzuk, akkor száraz elszívás esetén 2475000 - 3720000 Ft költséget jelent, miközben a szívómotor marad a régi, a nedves szívásra átalakítás új METASYS EXCOM Hybrid A2 elszívóval és a szükséges kiegészítőkkel mindösszesen 1762000 Ft és új szívómotor kerül beszerelésre. 

(A fenti példák nem minősülnek árajánlatnak, nem tartalmazzék a beépítés költségeit, csupán a nagyságrendeket kívántuk érzékeltetni. Az árakat tájékoztató jelleggel, hozzávetőlegesen kalkuláltuk valós gyártók és forgalmazók valós árlistái és árajánlatai alapján)