Biofilm kezelés

A biofilm mikroorganizmusokból keletkező többrétegű, nyálkás bevonat, mely a vízrendszerek, tömlők, vízmelegítők belső falán megtelepedve folyamatosan vastagszik. A biofilmben tápanyagok és egyéb anyagok halmozódnak fel. A tápanyagok vízben oldva szabadon áramlanak ebben a nyálkás rétegben. A biofilm víz felé eső oldala oxigénben gazdag, míg a vezeték fala felé eső része oxigénben szegény. Így a különböző kórokozók - mint pl. a legionella -  mind megtalálják a számukra ideális környezetet. Ez az összetett struktúra nem igen szüntethető meg hagyományos fertőtlenítőszerekkel, mivel azok csak átmenetileg és csak a legfelső rétegre nézve hatásosak, ráadásul kis darabokat kiszakítva a biofilmből eltömíthetik a vékony csöveket. Speciálisan erre a célra kifejlesztett, nagy koncentrációjú szerekre van tehát szükség, hogy eltávolítsuk a biofilmet, és megakadályozzuk annak visszatelepülését.

Biofilm kezelés során rendszerint ilyen és ehhez hasonló szennyezésekkel találkozunk:

Mit tehet Ön a biofilm és a legionella ellen?

1. Első lépés: Először is el kell távolítani az évek alatt felgyülemlett biofilmet. Ezt a procedúrát egy speciális vegyszerrel, METASYS GREEN&CLEAN BR-rel és a METASYS BR (Biofilm Removal) készülékkel végezzük. A kezelőegységet kikötjük a hálózati vízről, és a BR készülékre csatlakoztatjuk. A vízszűrő betétjét újra cseréljük. A BR gép segítségével elárasztjuk a kezelőegység teljes vízrendszerét a lila színű BR folyadékkal. A szín információ: innen látni, hogy a folyadék átjárta az egész gépet - lila folyadék jön a pohártöltőből, tálöblítésből és az összes instrumentből. A GREEN&CLEAN BR hidrogén-peroxidot tartalmazó oldat, 3,3 pH értéke révén leválasztja a biofilm külső hidrát rétegét, és így oxidálni képes. Így tud a GREEN&CLEAN BR eljutni a csövek belső faláig, és képes onnan leválasztani a rárakódott filmet, majd fertőtleníteni azt (kb. 30 perc). Ez az eljárás bármely kezelőegységnél hatásosan alkalmazható úgy, hogy közben nem károsítja azt.

2. Második lépés: A biofilm eltávolítása szükséges és fontos mozzanat, ám a biofilm a procedúra után újból növekedésnek indul. Ezt úgy tudja megelőzni, ha a munka során folyamatosan dekontaminálja a felhasznált vizet. Erre az egyszerűbb, de macerásabb módszer palackos gépek esetén a palackba töltött víz manuális kezelése oldattal vagy tablettával. Amennyiben erre nincs lehetőség, vagy nem szeretne a gyakran kiürülő palackkal manuálisan bajlódni, akkor Önnek a METASYS WEK rendszer nyújt megoldást. A METASYS WEK egy helytakarékos, teljesen automata vízcsírátlanító berendezés, mely mindig a felhasznált víz mennyiségének megfelelően keveri a METASYS GREEN&CLEAN WK folyadékot a vízhez, így előállítva a megfelelő koncenrtációt és állandó víznyomást. Fertőtlenítő hatása mellett a vízkőképződést is meggátolja, és permanens, optimális víznyomást állít be. 

Önnek ezentúl nem lesz gondja dugulással, biofilmmel, vízpára okozta fertőzéssel, vízkővel és nem utolsó sorban a hatóságokkal sem.